A CSABAI KOLBÁSZ TÖRTÉNETE

A CSABAI KOLBÁSZ TÖRTÉNETE

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦

A CSABAI KOLBÁSZ TÖRTÉNETE

BÉKÉSCSABA – KONDOROS – GYULA

 

2017. október 15.

 

Utazás: autóbusszal.

~ Program ~

Utazás KONDOROS-ra, ahol a Dél-Alföld legjelentősebb csárda – vendégfogadó – postaállomás épületegyüttese az egyik legfontosabb turisztikai attrakció. Az első csárdát 1740 körül építették nyolc út találkozásánál. Az eredeti épületből sajnos túl sok emlék nem maradt fenn, mert bosszúból felgyújtották. A mai csárda báró Harrucken Ferenc Domonkos földbirtokos idején épült. Egyes feltételezések szerint az 1800-as évek elején egy hatalmas „téglaerődöt” emeltek csárdakúttal, istállókkal, állással, magas téglafallal körülvéve. A hatalmas falakba csúszdák, titkos rejtekhelyek, pincéből kivezető alagút, kéményében útvesztők sokasága segítette a bujdosni kényszerülő embereket. Állítólag alagútjában Rózsa Sándor is megfordult. A második világháború után raktárként, pártházként is használták az épületet. Napjainkban felújítva fogadja az „utazókat” a műemlékvédelem alatt álló híres vendéglátóhely.

BÉKÉSCSABA megyeszékhely és a „Viharsarok központja”, hazánk 12. legnépesebb városa. Az egykori „Európa legnagyobb falujának” is nevezett város, mára méltán híres gasztronómiai különlegességeiről és rendezvényeiről (pl. a HUNGARIKUM-nak számító CSABAI KOLBÁSZ-ról és az erre alapozott gasztronómiai versenyről). Ugyancsak itt rendezik meg Magyarország egyik leglátogatottabb sörfesztiválját is. Mai kirándulásunk egy fő eseménye a Kolbász Múzeum megtekintése. A kultúra területén is fontos szerepet töltött be a település, amely szinte egybeforrt MUNKÁCSY MIHÁLY nevével. A Munkácsy Emlékház kihagyhatatlan látnivaló! Négy teremben kb. 20 eredeti festmény csodálható meg. A belváros legismertebb látnivalóit is felfedezzük, melynek meghatározó épületegyüttese a két evangélikus templom. A korábbi Kistemplomtól alig 15 méterre található hazánk és Közép-Európa legnagyobb evangélikus Nagytemploma. Az 1700-as évekre a békéscsabai evangélikusok száma annyira megnövekedett, hogy egy új és nagyobb épületre volt már igény. Szerencsére a Kistemplom is megmaradt az utókor számára.

GYULA a Fehér-Körös partján épült ki, napjainkban fontos gyógy turisztikai központ és határváros. Itt született a himnusz szerzője, Erkel Ferenc. Tavaly adták át az Almássy-kastélyt, ahol számos érdekességet fedezhetünk fel. „Hétköznapok és ünnepek egy alföldi kastélyban” című állandó kiállítás a láthatatlan személyzet kevésbé nyilvános munkásságát mutatja be. Az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett a háttérben dolgozók mindennapjai is nyilvánosságra kerülnek.
Séta a belvárosban, rövid szabadidő.

Hazautazás, érkezés Budapestre az esti órákban.

 

Részvételi díj: 7.900,- Ft

A belépőjegyek árát (kb. 3.800,- Ft) a részvételi díj nem tartalmazza!

(Egyes helyeken diák-, illetve nyugdíjas kedvezményeket vehetnek igénybe!)

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦