BOSZNIA – DALMÁCIA – MONTENEGRO

BOSZNIA – DALMÁCIA – MONTENEGRO

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦

 

BOSZNIA – DALMÁCIA – MONTENEGRO

Az Adria és a Fekete-hegyek tájain

2018. szeptember 30 – október 6.

 

A XX. században rövid ideig egy országot jelentett – Jugoszláviát – az a 6 tagköztársaság, amely ma hivatalosan hét önálló ország. Ezek közül most hármat keresünk fel: az egyikben katolikus, a másikban az iszlám, a harmadikban pedig a pravoszláv vallás az uralkodó.

 

Utazás: légkondicionált, komfortos autóbusszal

Szállás: 3-4 csillagos szállodák 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)


~ Program ~

1. nap: Budapest – Eszék – Szarajevó (kb. 700 km)
A reggeli órákban elutazás Budapestről a hegyek és a minaretek országába, Bosznia–Hercegovinába. Késő délután városnézés SZARAJEVÓ-ban: Gazi Huszref bég-dzsámi (kívülről), Bascsarsija, a központi piactér stb. A város lassan kiheveri a ’90-es évek szörnyűségeit. Eszünkbe juthat az is, hogy 1914. június 28-án itt vált merénylet áldozatává Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös. Vacsora, szállás a külvárosban.

2. nap: Szarajevó – Mostar – Neum (kb. 250 km)
Utazás a festői MOSTAR-ba. Séta az óvárosban, a Karadzsoz bég-dzsámi megtekintése, majd a Neretván átívelő Régi hídon megyünk át. 1575-ös átadását követően az emberek több mint 400 éven keresztül használták a hidat, míg áldozatul nem esett a délszláv háborúnak. Ma, újjáépítve már mementóként ível át a folyón. Rövid kitérő autóbusszal a festői szépségű Buna folyó forrásához. Vacsora, szállás Neum környékén.

3. nap: Dubrovnik (Raguza) – Budva (kb.185 km)
Irány DUBROVNIK, városnézés a gyönyörű óvárosában. A tengerpart legfestőibb települése máig őrzi középkori városszerkezetét. Velencét az Adria királynőjének nevezik, nyilván nem érdemtelenül, de szerintünk Dubrovnik érdemli meg az Adria hercegnője címet! Szabadidőben fakultatív hajókirándulás a Lokrum-szigetre. Vacsora, szállás Budva környékén.

4. nap: Montenegró – Skadari-tó – Budva (kb. 270 km)
Reggeli után indulás az önálló Montenegró vadregényes tájaira. A mai napon elsőként a SKADARI-TÓ partjára utazunk. A tó a Balkán legnagyobb tava majd 400 km²-nyi területével, amelyen Montenegró és Albánia osztozik. Virpasar falucskából indulva kóstolóval egybekötött hajókirándulás a montenegrói oldalon. Vacsora, szállás Budva környékén.

5. nap: Cetinje – Lovćen – Njegoš – Kotor (kb. 150 km)
A reggeli órákban utazás a tengerpart feletti fennsíkon található CETINJE-be. Egykor ez a nehezen megközelíthető település a Zeta fejedelemség székhelye, majd később Montenegró fővárosa is volt. Látogatás az egykori királyi palotában. Továbbutazás a LOVĆEN NEMZETI PARK területére, ahol a Jezerski-csúcson található az Ivan Meštrovic tervei alapján felépült mauzóleum. A parkolóból kb. 460 lépcső megtétele után érjük el Petar II. Petrović Njegoš nemzeti vezető sírját. Mielőtt visszatérnénk a tengerpartra, részesei lehetünk egy kis jellegzetes hegyi uzsonnának. A nap hátralévő részét a lenyűgöző szépségű öbölben található, középkori városfallal körbeépített KOTOR városában töltjük. Gyalogos városnézés az óváros területén. Vacsora, szállás Budva környékén.

6. nap: Kotori-öböl – Perast – Primošten (kb. 390 km)
Utazás autóbusszal Perastba, majd onnan hajóval az öbölben található kis szigeten épült Szirti Madonna templomhoz. Visszatérve a szárazföldre továbbutazás Horvátországba. Vacsora, szállás Primoštenben.

7. nap: Primošten – Budapest (kb. 700 km)
Reggeli után ŠIBENIK-kel ismerkedünk. Séta az óvárosban, melynek legjelentősebb látnivalója a világörökség részeként ismert katedrális. Hazautazás rövid pihenőkkel. Érkezés Budapestre az esti órákban.

 

Részvételi díj: 146.900,- Ft

Egyágyas felár: 42.000,- Ft

Idegenforgalmi adó: kb. 8,- € (Helyszínen fizetendő!)

A részvételi díj a belépő- és hajójegy, valamint a fülhallgató árát (kb. 70,- € és kb. 180,- HRK) nem foglalja magában.

Kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás: 1,5 %.

A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!

UNESCO Világörökségek: 
Horvátország: Dubrovnik óvárosa és Sibenik katedrálisa
Montenegró: Kotor természeti és kulturális régió
Bosznia-Hercegovina: Mostarban a Régi híd és környéke

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦