DISZNÓTOROS A MÁTRAALJÁN

DISZNÓTOROS A MÁTRAALJÁN

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦

DISZNÓTOROS A MÁTRAALJÁN

 

2018. január 27.

BETELT!

2018. február 3.

FOGLALHATÓ!!!

 

Utazás: autóbusszal.
Ellátás: disznótoros reggeli és ebéd.

~ Program ~

Utazás DOMOSZLÓ-ra, ahol reggelivel várnak bennünket. (Menü: pálinka, paprikás szalonna, sült máj, tepertő, savanyúság, kenyér, forralt bor vagy tea.)

Reggeli után látogatás KISNÁNÁ-n a várban, amely a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. Története jól mutatja a földesúri lakóhelyek fejlődését és átalakulását. Alapjai a XIII. század elejére nyúlnak vissza, a történelem viharai során romba dőltek. 1940-ben kezdték a romokat feltárni, később a helyreállításoknak köszönhetően ismét látogatható lett.

A Mátra délkeleti lankáin, a Tarna völgyében található TARNASZENTMÁRIA. Itt találjuk hazánk legrégebbi, ma is működő, a Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templomot. A X. század utolsó harmadában alapították, erre utal az épület bizánci stílusa, szerkezete. A szerény kis épületben, az ódon falak között, több mint ezer éve folyik aktív hitélet.

FELDEBRŐ egykori XI. századi templomát egész Európában egyedülálló építményként ismerték. Az elmúlt századok során történt átalakítások miatt ma már csak az érintetlenül fennmaradt, középkori freskókkal díszített altemplom az igazán érdekes művészettörténeti szempontból.

EGERSZALÓK igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás, mely 65-68 °C-os. A domboldalon lefolyó víz Európában egyedülálló, 1200 négyzetméteres látványos mészkőlerakódást épített. A sódomb helyi védelem alatt áll. Hasonló képződmény a törökországi Pamukkale-ban található. A mi természeti képződményünk csak az 1960-as években kezdett el kialakulni, míg a török már több száz éves múlttal bír.

A kirándulás után (kb. 14.00 órakor) disznótoros ebéd Domoszlón:
– Fogadás pálinkával
– Orjaleves csigatésztával + leveszöldség, főtt hús tormával
– Disznótoros: hurka, kolbász, pecsenye, párolt káposzta, hagymás sült burgonya, savanyúság.
– bor

Egyéb italfogyasztás egyénileg rendelendő és fizetendő!

A késő délutáni órákban visszaindulás Budapestre.

 

Részvételi díj: 9.900,- Ft

A részvételi díj a belépők árát nem tartalmazza (kb. 2.500,- Ft).

(Diák- vagy nyugdíjas igazolvánnyal egyes helyeken kedvezményeket vehetnek igénybe!)

A változtatás jogát fenntartjuk!

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦