IRÁNI NAGY KÖRUTAZÁS

IRÁNI NAGY KÖRUTAZÁS

IRÁNI NAGYKÖRUTAZÁS

ELBŰVÖLŐ PERZSIA ÍNYENCEKNEK

 

 2017. október 3 – 15.

NEM FOGLALHATÓ

 

Utazás: Budapest – Teherán – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással. A körutazáson légkondicionált autóbusszal, Teherán és Ahváz között pedig belföldi repülőjárattal.
Elhelyezés: helyi középkategóriás szállodák 2 ágyas, fürdőszobás / zuhanyzós-WC-s szobáiban.
Ellátás: reggeli és fakultatív félpanzió (11 alkalommal vacsora vagy ebéd programoktól függően).

~ Program ~

1. nap: Budapest – Teherán
Indulás Budapestről az esti órákban menetrendszerinti járatokkal átszállással. Éjszaka a repülőn.

2. nap: Teherán
Érkezés Irán fővárosába a korareggeli órákban. A csomagok elhelyezését követően reggeli, majd egész napos városnézés TEHERÁN-ban: a 18-19. századi Golesztán palota (világörökség), a qádzsár kori régi Teherán elbűvölő palotaegyüttese, az iráni koronázási ékszerek és a Pávatrón káprázatos kincseinek helyt adó Ékszermúzeum megtekintése, az iszlám előtti Irán kultúráját bemutató Ókori Irán múzeum és környékének megtekintése, a program végén ismerkedés a teheráni bazár forgatagával, ahol meglátogatjuk Teherán legrégebbi mecsetét, az Imám mecsetet. Szállás Teheránban.

3. nap: Teherán – Ahváz
Történelmi délelőtt Észak-Teheránban: a Niávarán palotaegyüttes rezidenciái és kies parkjai, a Pahlavik emlékezete, időtől függően más teheráni helyszín is, a reptér felé menet a modern Teherán szimbólumának számító Szabadság tornyot tekintjük meg, majd elbúcsúzunk az iráni fővárostól, transzfer a belföldi reptérre. Repülés Délnyugat-Iránba, majd az érkezési időtől függően rövid városnézés AHVÁZ-ban: séta a Kárún folyó partján, az ahvázi bazár meglátogatása. Szállás Ahvázban.

4. nap: Ahváz – Szúza – Csoga Zanbil – Sústar – Ahváz
Egy nap és három világörökség! Reggel után utazás SZÚZÁ-ba, ahol megtekintjük híres ókori elámi és iráni főváros régészeti parkját (világörökség)és a bibliai Dániel próféta sírját. Ezt követően meglátogatjuk CSOGÁ ZANBIL Kr.e. 13. században épült elámi zikkuratját (lépcsős templomát), mely ebben a formájában az egyetlen látogatható zikkurat ma a világon (világörökség). Délután meglátogatjuk SÚSTAR városát: a régi vízimalmok, a Kárún folyó híres vízesései, a Kr. u. 3. században idehurcolt római hadifoglyok által emelt gigantikus híd és duzzasztógát (világörökség), valamint a későókori Pol-e laskar (a Sereg hídja) és az Emámzáde-je Abdollah 10. századi épülete. Szállás Ahvázban.

5. nap: Ahváz – Siráz
Reggeli után utazás Khuzisztán tartomány látványos olajkútjai és a déli Zagrosz-hegység lenyűgöző vonulatai között. Délután érkezés BISÁPÚR szászánida városába, a Kr. u. 3. században szíriai hadifoglyok által emelt későantik és muszlim településre, látogatás a bisápúri múzeumban, a város romjainak (Anáhita szentély, bújida mecset és fürdők, I. Sápúr palotája); TANGE-JE CSOUGÁN szászánida sziklareliefjei Bisápúr mellett, a szászánida-római háborúk monumentális emlékei Dél-Iránból. Esti érkezés SIRÁZ-ba, szállás.

6. nap: Siráz „a perzsa paradicsom”
Egész napos városnézés Irán egyik legszebb városában: a középkori eredetű Eram kert (világörökség), a csodálatos kerámiáiról és színes üvegablakairól elhíresült Naszír al-Molk mecset, a 19. századi Sirázi kormányzói rezidenciaként ismert Nárendzsesztán palota és park megtekintése. Ezt követően látogatás a 14. században élt Háfiz, a leghíresebb perzsa költő mauzóleumánál és díszkertjében. Délután során a Karím Khán Siráz közepén fekvő gigantikus erődje és a Vakíl mecset misztikus oszlopcsarnoka következik. A nap végén megnézzük a Sirázi bazárt, ahol szabadidő és vásárlási lehetőség is lesz. Szállás Sirázban.

7. nap: Siráz – Jazd
Egész napos régészeti kalandtúra Dél-Iránban! A nap fénypontjaként PERSZEPOLISZ (világörökség), a leghíresebb ókori iráni régészeti terület meglátogatásával indul a nap, a Kr.e. 6-4. századi fantasztikus óperzsa palotaváros és környéke. Utunkat NAQS-E ROSZTAM-ban folytatjuk, ahol I. Dareiosz és utódainak óperzsa királysírjait tekintjük meg, emellett pedig gigantikus elámi és szászánida domborművek sokaságát láthatjuk. PASZARGADAI: az Óperzsa (Achaimenida) Birodalom alapítójának, Nagy Kürosz mauzóleumának megtekintése (világörökség), rövid séta a paszargadai régi kert maradványainál (világörökség). Este érkezés JAZD-ba, szállás.

8. nap: Jazd
Egész napos program a Selyemút leghíresebb iráni városában: reggel látogatás a Hallgatás tornyainál, a régi zoroasztriánus temetőhegyeknél a sivatag peremén. Ezt követően ellátogatunk Irán legfontosabb zoroasztriánus tűzszentélyébe és a mellette álló zoroasztriánus múzeumba, ismerkedés egy ősi monoteista vallás hagyományaival. Séta az Amír Csakhmáq téren, ismerkedés a 15-19. századból eredő síita emlékekkel. Látogatás a Doulatábád kertben, a 18. századi Jazd kormányzói rezidenciáján és díszkertjében, ahol Irán legmagasabb széltornya emelkedik (világörökség), a 14-15. századi ’gótikus’ jazdi Nagymecset megtekintése, ahol Irán legmagasabb minaratjei állnak. Séta a jazdi óváros forgatagában: a Lárí család rezidenciájának megtekintése, barangolás a Selyemút agyagsikátorainak végtelen labirintusában. Szállás Jazdban.

9. nap: Jazd – Iszfahán
Reggel elbúcsúzunk Jazdtól. Megálló a festői MEJBOD városkájában, látogatás Mejbod történeti óvárosában, ahol megtekintjük a szürreális stílusú Galambtornyot, ezt követően a régi Mejbod politikai központját: a Narín Qal’ét (vörös erődöt) és egy helyi karavánszerájt és postaépületet. Utazás az egykori Selyemút mentén, megálló NAÍN városában, ahol megtekintjük a 10. században épült stukkóiról elhíresült nagymecsetet, és a 16-19. századi Pírníá házat, mely most néprajzi múzeum. Rövid séta a naíni óvárosban, koraeste érkezés ISZFAHÁN-ba, szállás.

10. nap: Iszfahán – „A világ fele”
Egész napos városnézés: a 8 és 19. század között épült iszfaháni Nagymecsetben (világörökség), mely jelenleg a legnagyobb iráni mecset és melyben egykoron Avicenna is rendszeresen megfordult, majd látogatás a Csehel Szotún (Negyvenoszlopos) palotáknál, és a köröttük fekvő Csalogánykertnél (világörökség), mely a 17. századi európai követjárások helyszíne volt. Séta az egykor lovaspóló versenyek helyszínéül is szolgáló Imám téren, a világ második legnagyobb zárt terén (világörökség). A téren fekvő épületek: az Álí Qápú palota, a Seikh Lotfollah mecset és az Imám mecset. Pillantás a Császári Bazár történeti freskóira, ismerkedés az iráni szőnyegművészettel. Megálló a Zájande rúd folyó partján és látogatás a 17. századi régi hidaknál: a Szíosze pol (Harmincháromlyukú híd) és a Khádzsú hidak. Délután látogatás Új-Dzsolfában, az iszfaháni örmény negyedben: a Vank (Megváltó katedrális) és a káprázatos kéziratgyűjteménnyel rendelkező iszfaháni örmény múzeum. Rövid séta az iszfaháni örmény negyedben. Szállás Iszfahánban.

11. nap: Iszfahán
Egész napos pihenőnap, szabadprogram ISZFAHÁN-ban. Vásárlási lehetőség a híres iszfaháni bazárban (ékszer, réz-ón tárgyak, miniatúra, textilek, fűszer, ismerkedés az iráni szőnyegművészettel), igény szerint fakultatív programlehetőségek a város nevezetességeinél. Szállás Iszfahánban.

12. nap: Iszfahán – Kásán – Teherán
Délelőtt utazás KÁSÁN-ba, a rózsavízéről elhíresült ősi iráni oázisvárosba. Látogatás a kásáni kereskedőházakban: a Borudzserdí, a Tabátabá’í rezidenciák, paloták a 19. századi iráni polgárság legnagyszerűbb épületei. Ezt követően megtekintjük az egykori koronázási helyszínként is ismert Fín kertet és pavilonjait (világörökség). Utunkat QOM városában folytatjuk, az iráni síita ’Vatikánban’, a tizenkettes síita muszlimok nemzetközi fellegvárában: az aranykupolás negyven méter magas Fatima mecset udvarainak megtekintése kívülről (nem-muszlimoknak nem lehetséges a mecset területére a belépés!). A későesti órákban transzfer a teheráni repülőtérre, hazautazás. Éjszaka a repülőn.

13. nap: Teherán – Budapest
Átszállást követően érkezés Budapestre a menetrend függvényében.

 

Részvételi díj: 575.000,- Ft

Repülőtéri illeték: kb. 148.000,- Ft (Az indulásig változhat!)

Félpanziós felár (11 alkalommal): 54.200,- Ft

Egyágyas felár: 172.000,- Ft

Vízumdíj: kb. 27.000,- Ft
Vízum ügyintézési díj: 5.000,- Ft

A részvételi díj a belépőjegyek árát magában foglalja.

Kötelező szervízdíj / borravaló a helyiek számára: 70,- USD.
Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervízdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik!

Kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díja: 1,5%.
A BBP biztosítást a részvételi díj tartalmazza!

UNESCO Világörökségek:
– Teherán Golesztán Palota
– Szúsza: ókori főváros régészeti parkja
– Csogá Zanbil: lépcsős templom (elámi zikkurat)
– Sústár: híd és duzzasztógát
– Siráz: Eram kert
– Perszepolisz romváros
– Paszargadai romkert és Nagy Kürosz mauzóleuma
– Jazd: Doulatábád kert széltornya és az óváros
– Iszfahán: Csalogánykert, Imam tér, Nagymecset
– Kásán: Fín kert és pavilonjai

A változtatás jogát fenntartjuk!