NORVÉGIA LEGSZEBB TÁJAI

NORVÉGIA LEGSZEBB TÁJAI

 

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦

 

NORVÉGIA LEGSZEBB TÁJAI

KÁPRÁZATOS LÁTNIVALÓK!

2018. július 26 – augusztus 2.

 

Norvégia a hatalmas hegyek, kanyargó fjordok és kék gleccserek birodalma. Területének több mint 15 %-át foglalják el a nemzeti parkok, melyeknek fő célja a vadvilág védelme és a jellegzetes tájak természeti kincseinek a megőrzése az utókor számára. Sok útleírásban az egyik legjellemzőbb elnevezése e területnek „Az éjféli nap földje”. A vidék természeti szépségei mellett számos, festővászonra kívánkozó kisvárossal is dicsekedhet, ahol a nagyvárosi kifinomultság keveredik színpadias környezettel. Az utazó ezen felül a gazdag történelmi örökség emlékeit is megcsodálhatja az egykori vikinghajók, valamint a középkori árbocos templomok és a sarkkutatók hajóinak felfedezésével. Figyelmébe ajánljunk azon Utasainknak is ezt a körutat, akik már jártak velünk a „Skandináv fővárosok és norvég fjordok” vagy a „Nordkap” programjainkon, hiszen Bergen és a Trollok útján kívül szinte minden más látnivaló újdonság! Tartsanak velünk, nehogy lemaradjanak ezekről a káprázatos látnivalókról!

Utazás: a körutazáson légkondicionált autóbusszal, Budapest – Oslo – Budapest útvonalon menetrend szerinti repülő járattal, valamint kompjáratokkal.
Elhelyezés: jó minőségű *** szállodák 2 ágyas, zuh. / WC-s szobáiban.
Ellátás: büféreggeli és fakultatív félpanzió

 ~ Program ~

 

1. nap: Budapest – Oslo – Hamar (kb. 150 km)
A déli órákban elutazás Budapestről Osloba, majd továbbutazás autóbusszal Hamar környékére. Szállás.

2. nap: Lillehammer – Oppdal – Kristansund (kb. 460 km)
Irány észak! Fotószünet Norvégia legnagyobb tava, a Mjosa-tó partján. LILLEHAMMER-t a téli sportok tették világhíressé, 1994-ben téli olimpiának adott otthont. Nyáron elsősorban a szabadtéri múzeumot keresik fel a turisták, ahol a 40 hektáros területen 120 ódon épületet várja a látogatókat. Továbbindulás Peer Gynt völgyében. Oppdal-t érintve jutunk ki az Északi-tenger partján épült KRISTANSUND-ba. A vad part, a tenger tomboló haragja ellenére a település halászatból, valamint a szárított tőkehal exportjából él. Szállás.

3. nap: Atlanti-út – Trollok útja – Alesund (kb. 300 km)
A napot egyedülálló látnivalók között töltjük! Először az Atlanterhavsveien (Atlanti-út) haladunk át. A szigeteket, mint egy hullámvasút kapcsolja össze az aszfaltút, miközben mindenütt víz vesz körül bennünket, úgy érezhetjük, mintha nem is közúton buszoznánk, hanem vízen hajóznánk. Hidakon és kompon átkelve jutunk a Trollok útjához. A Trollstigenveien Norvégia egyik leglátványosabb útvonala. A mintegy 1000 méter magas függőleges, a helyiek által csak Trollok falának nevezett sziklafal kedvelt fotótéma. A lélegzetelállító hegyvidéki tájat vízesések kísérik, melyek közül leglátványosabb a Stigfossen. A közúti forgalmat lebonyolító útvonal áthalad a vízesés fölött, így jobbról is és balról is láthatjuk a lezúduló hófehér vizet. Leereszkedve a hegyvonulatról a Stor-fjord partjára érünk. Ennek a fjordnak egyik, s egyben legszebb ága a Geirangerfjord, a következő napi programunk fő látványossága. A napunk befejező állomása ALESUND városa. A hajdan halászatból, ma inkább haltenyészetből és halfeldolgozásból élő város, szépségét az 1904-es tűzvésznek „köszönheti”, ami után szecesszió stílusában építették újjá. Szállás.

4. nap: Geirangerfjord – Jostedalsbreen (kb. 340 km)
Nyugat-Norvégia fjordjai, a Geirangerfjord és a Nærøyfjord a természeti világörökség részei. Utazásunk során ellátogatunk a GEIRANGERFJORD-hoz, amelyet az ország legszebb fjordjának tartanak. Természetesen hajóra szállunk, hogy a meredek sziklafalak között húzódó sík víztükörről is élvezzük a nagyszerű panorámát. (A másik ismert látványosság a Nærøyfjord, a Skandináv fővárosok programunkban is látható). Kikötés után továbbutazás autóbusszal ismét nyugat felé, miközben Európa legnagyobb gleccsermezőjének, a Jostedalsbreen-nek látványa kíséri utunkat. Szállás Hafsloban.

5. nap: Nærøyfjord – Myrdal – Bergen (kb. 270 km) 
Komppal kelünk át a világ legnagyobb fjordjának a Sogne-fjordnak egyik ágán. Majd a világ leghosszabb közúti alagútján áthaladva, az UNESCO Világörökségek közé választott NÆRØYFJORD partjára érkezünk. Itt nem hajóra, hanem vonatra szállunk! A világ egyik legszebb vasútvonalán, a Flamsbana hegyi kisvasúton Myrdalig kígyózunk fel és vissza, gyönyörködve a tájban és a vízesésben. Ezután folytatjuk utunkat a tengerpartra. Városnézés BERGEN-ben, a hajdan királyi fővárosban. A Hansa-szövetség legjelentősebb norvég tagja elsősorban impozáns fekvésének köszönheti hírnevét. Szállás Bergen környékén.

6. nap: Stavanger – Prédikálószék (kb. 300 km)
Irány Stavanger! Száz éve még csak a Hurtigruten hajóival tehettük volna meg az útvonalat, de mára a sok szigettel szabdalt gyönyörű tájat, hidakkal, alagúttal, komppal kombinált aszfalt úton, autóbuszunkkal járjuk végig. STAVANGER városa egykor halászkikötő volt, mely a XX. század második felére a norvég olajipar fővárosává nőtte ki magát.  Az olajipar döntően hozzájárult ahhoz, hogy Norvégia életszínvonala pár évtized alatt az utolsókból, az elsők közé emelkedett, s mára a legélhetőbb ország elismerést is kivívta magának. Bizonyára láttak már olyan fényképfelvételeket, videókat, amelyeknek a puszta látványától is sokan elszédülnek, míg mások dacolnak a mélységekkel. Nos, ezek közé tartozik a PREIKESTOLEN (Prédikálószék) is, amely lenyűgöző látványával méltán lesz körutazásunk egyik csúcspontja. Persze, nem könnyű ide eljutni, de megéri! A szintkülönbséget és az egyenetlen terepviszonyokat a jó fizikai kondíció mellett, az elszántság segíti legyőzni. Természetesen, aki nem vállalja a sétát, a városban maradhat, vagy velünk tart addig a pontig, ahol az autóbuszunk parkol. Szállás Stavangerben.

7. nap: Stavanger – Oslo (kb. 560 km)
Egész napos utazás végén érkezünk Oslóba. Az útvonalunk a Skandináv hegyvidék további szépségeit tárja elénk, s Drammennél érjük el az Oslo-fjordot. Szállás Oslo külvárosában.

8. nap: Oslo – Budapest
Városnézés OSLO-ban, ahol a jelentős látnivalóikat kívülről tekintjük meg, de a híres hajósok múzeumait nem hagyhatjuk ki (Amundsen, Nansen, Heyerdahl és a Viking hajók). A legnagyobb norvég szobrász szabadtéri gyűjteményét őrző Gustav Vigeland szoborparkba is belépünk, s végül gyönyörködünk a város panorámájában. Kitérőt teszünk a síugrósánchoz, a Holmenkollenhez. Késődélután transzfer a repülőtérre. Hazautazás. Érkezés Budapestre az esti órákban, a menetrend függvényében.

 

Részvételi díj: 299.900,- Ft

Egyágyas felár: 99.900,- Ft

Repülőtéri illeték és csomagdíj: kb. 59.000,- Ft (Az indulásig változhat!)

Félpanziós felár (ajánlott): 59.900,- Ft

A részvételi díj a belépők és vonatjegy árát (kb. 900,- NOK) nem foglalja magában.

Kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás: 1,5 %.

A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!

UNESCO Világörökségek:
– Geirangerfjord
– Bergen városa
– Naerøyfjord

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦