ÖRMÉNYORSZÁG – GRÚZIA – AZERBAJDZSÁN

ÖRMÉNYORSZÁG – GRÚZIA – AZERBAJDZSÁN

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦

ÖRMÉNYORSZÁG – GRÚZIA – AZERBAJDZSÁN

BIBLIAI ÉDENKERT – GRÚZ HADIÚT – KAUKÁZUSI SZKÍTIA

 

2018. május 15 – 27.

 

Utazás: Bp. – Tbiliszi és Baku – Bp. útvonalon menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással.A körutazáson örmény, grúz és azeri autóbuszokkal.
Elhelyezés: *** / **** szállodák 2 ágyas, zuhanyzós / WC-s szobáiban.
Ellátás: félpanzió (reggeli és ebéd vagy vacsora a program szerint).

~ Program ~

1. nap: Budapest – Tbiliszi
Repülés Budapestről átszállással a grúz fővárosba, Tbiliszibe. Transzfer a szállodába. Vacsora, szállás Tbilisziben.

2. nap: Sanahin kolostor – Hagpat kolostor – Jereván
Délelőtt határátkelés Örményországba, ahol örmény autóbusszal folytatjuk utunkat a főváros felé az „Örmény Svájcon” keresztül. Látogatás SANAHIN és HAGPAT kolostoraiba, melyek egyházi központok voltak, de középkori felsőoktatási intézményként is elismerést vívtak ki a XI. század elejétől. Vacsora, szállás Jerevánban.

3. nap: Jereván
Ismerkedés Örményország fővárosával, JEREVÁN-nal. Az évezredes város különleges hangulatát földrajzi fekvésének, természeti adottságainak és építészetének köszönheti. Az autóbuszos és gyalogos városnézés során sorra vesszük Jereván legfontosabb nevezetességeit: Parlament, Operaház, Köztársaság tér, Történelmi Múzeum, Genocídium Emlékpark. Ellátogatunk a világ egyik leggazdagabb ókori kézirat-gyűjteményébe, a Matenadaranba. Befejezésül az Ararát Konyakgyárat keressük fel, ahol bemutatják az ital készítésének fázisait, valamint egy kellemes kóstolón is részt veszünk. Vacsora, szállás Jerevánban.

4. nap: Ecsmiadzin – Garni – Geghard
Irány ECSMIADZIN, Örményország patinás keresztény központja és ősi fővárosa, az örmény kultúra születésének bölcsője! Látogatás a székesegyházban és kincstárban, amely a IV. század elején épült, egy korábbi pogány szentély helyén. Továbbutazás az Azat-folyó völgyébe. Első megállónk a hellén kori GARNI ERŐD, ahol az I. század második felében emelt pogány szentély áll, majd GEGHARD-ban a Szent Dárda kolostor templomát keressük fel. Vacsora Garniban, szállás Jerevánban.

5. nap: Szeván-tó – Gosavank – Dilijan – Tbiliszi
Utazás a SZEVÁN-TÓ-hoz, Örményország gyöngyszeméhez. Rövid pihenő az 1900 méter magasságban fekvő tónál. Tovább utazás a Kaukázus hegyi útjain a középkori örmény szellemi élet központjához, a XII. században épült GOSAVANK kolostorhoz. Az épületegyüttes leglátványosabb részei a Szt. Gergely tiszteletére felszentelt V. századi templom és a „csipke mintázatú” kereszteskövek. Délután határátkelés Grúziába, ahonnan grúz autóbusszal folytatjuk utunkat a fővárosba. Vacsora, szállás Tbilisziben.

6. nap: Tbiliszi
Grúzia fővárosa több mint 1500 éves múltra tekint vissza, történelmi hangulata és modern, fiatalos lendülete magával ragadó. Egész napos autóbuszos és gyalogos városnézés TBILISZI-ben. A Kura folyó partján fekvő óváros színes homlokzatú épületei, templomai lenyűgözik a látogatókat. A III. században épült Narikala erődtől kezdve, a futurisztikus stílusú Béke hídig itt minden megtalálható. Városnézésünk része a Szentháromság Székesegyház, ahogy a helyiek nevezik, a Sameba, a Dél-Kaukázus legnagyobb építménye és egyben a Grúz Ortodox Keresztény Egyház legnagyobb temploma is. Tbiliszi fontos látnivalói még a Szabadság tér és a történelmi hangulatú Sota Rusztaveli sugárút. Vacsora, szállás Tbilisziben.

7. nap: Grúz Hadi Út – Kirándulás a Magas-Kaukázus területére
Kirándulás a Kaukázus lélegzetelállító bércei között. ANANURI épületegyüttese a híres „Grúz Hadi Út” mentén épült ki, ahol Grúzia egyik legősibb családjának, az Aragvi hercegeknek a rezidenciája volt. Rövid pihenő a Grúz – Orosz Barátság Emlékműnél, ahonnan fantasztikus panoráma nyílik a Magas-Kaukázus vidékére. Időjárás függvényében tovább utazás terepjárókkal a 2.170 m magasságban található Gergeti Szentháromság kolostorhoz. Vacsora, szállás Tbilisziben.

8. nap: Mcheta – Uplisztszik
MCHETA Grúzia egyik legrégebbi települése. A város templomépítészetéről nevezetes. A Jvari monostor a VI–VII. századi építészet remeke csodálatos panorámával a Mtkvari és az Aragvi folyók találkozásának vidékére. A Szveti Choveli templomot az első keresztény grúz király felesége építtette a IV. században. A ma látható épület a XI. századtól bővült és az ország legnagyobb temploma volt az új tbiliszi Sameba katedrális megépüléséig. Látogatás UPLISZTSZIK barlangvárosába, melyet az i.e. I. században alakították ki, a lakóhelyiségek mellett pogány- és keresztény templommal, színházzal, boros pincével. Vacsora, szállás Tbilisziben.

9. nap: Tbiliszi – Szignahi – Sheki
Irány a műemlékekben gazdag Kahétia festői vidéke, amit az ország gyöngyszemének és szőlőskertjének tartanak. SZIGNAHI középkori városkája kellemes pihenőhely, ahonnan fenséges kilátás nyílik az Alazan völgyére. A közeli Bodbe-kolostor őrzi Szt. Nino földi maradványait, akit a vallásos grúzok igen nagy tisztelettel említenek. Határátkelés Azerbajdzsánba, majd továbbutazás SHEKI-be, amely fontos állomása volt a Selyemút kaukázusi szakaszának. Erre szállították a keleti árucikkeket a Fekete-tenger felé. Vacsora, szállás Shekiben.

10. nap: Kaukázusi Selyemút (Kis – Nidzs – Shamaki – Baku)
Felkeressük KIS-t, melyet a kereszténység egyik legősibb építészeti emléke tett népszerű településsé. NIDZS a megújuló albániai kereszténység központja. A XVIII. században épített Dzsatari templom ma ismét az udik fontos vallási központja. SAMAKI/SAMAHA hosszú ideig Azerbajdzsán fővárosa volt. A település egyik legfontosabb látnivalója a VIII. században épült Dzsüma / Péntek mecset. Továbbutazás a Kaszpi-tenger partján fekvő fővárosba. Vacsora, szállás Bakuban.

11. nap: Baku – A tűz és a szél városa
BAKU-ról mindenkinek az olaj jut eszébe. Ez nem véletlen, hiszen már az ókorban felfedezték a kiváló minőségű „fekete aranyat”, amelyet fűtésre, világításra és gyógyászati célokra egyaránt használnak. A történelmi központ hűen tükrözi a fordulatokban gazdag múltat, a perzsa gyökereitől kezdve az olajkitermelés robbanásszerű megugrásán át a szovjet időkig. Az egykor fallal körbezárt terület sikátorok, mecsetek, történelmi épületek és erődmaradványok útvesztője, ahol  még ma is megtalálhatóak a különböző kultúrák (perzsa, arab, török, orosz) keveredése. Egész napos autóbuszos és gyalogos városnézés során ismerkedés a főbb nevezetességekkel: Leánytorony, Sirváni Sahok Palotája, tengerparti sétány a Kristálypalota látványával, Mártírok emlékműve, Lángtornyok stb. Vacsora, szállás Bakuban.

12. nap: Gobusztan – „Iszapfortyogók” és ősi sziklarajzok
Kirándulás GOBUSZTAN-ba, ahol a kultúrtáj magában foglal ezernyi sziklarajzot, felső-paleolitikumi, bronzkori és középkori településmaradványokat és sírokat. A több mint 4000 éves ábrázolások egyedülálló örökséget alkotnak.  A környéket különlegesség teszi a különleges iszap-fortyogók sokasága. A térségben közel 300 iszapvulkán található. Visszatérve a fővárosba, délután szabadidő. Vacsora, szállás Bakuban.

13. nap: Tűz temploma – Baku – Budapest
Délelőtt a főváros közeli SZURAHANI-ban található Tűz templomát keressük fel. Az egykori Zoroaszter-szentély, később karavánszeráj az Absheron-félsziget bejáratánál található. A zoroaszter vallás alapítója az indiai Multan provinciából érkező próféta és hitújító volt. Istentiszteletük legjellemzőbb vonása a templomokban a szent tűz őrzése volt, emiatt az iszlám tűzimádóknak tartja őket. Egyes történészek szerint ezért kapta Azerbajdzsán a „Tűz Országa” elnevezést is. Transzfer a repülőtérre. Hazautazás átszállással. Érkezés Budapestre az esti órákban, a menetrend függvényében.

 

Részvételi díj: 499.900,- Ft

Repülőtéri illeték: kb. 95.000,- Ft (Az indulásig változhat!)

Egyágyas felár: 129.000,- Ft

A részvételi díj a belépőjegyek árát magában foglalja.

Vízumok:
Azerbajdzsáni vízumdíj: 25,- USD (Itthon fizetendő!) Az ügyintézés kb. 20 munkanap, melyet irodánk intéz, ehhez szükséges az útlevél színes, scannelt másolata.
Vízumügyintézés díja: 3.500,- Ft
Örményországba és Grúziába magyar állampolgárok részére vízum nem szükséges.

Kedvezményes csoportos útlemondási biztosítás díja: 1,5%.
A BBP utasbiztosítást a részvételi díj tartalmazza!

Szervízdíj / borravaló a helyiek számára: 50,- USD
Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Szervízdíj / Borravaló az idegenforgalomban bevett szokás, ajánlott, egyes országokban pedig kötelező (pl. gépkocsivezető, idegenvezető, szállodák, éttermek stb.). A helyiek az ajánlott borravalót elvárják, kötelezőnek tekintik!

UNESCO Világörökségek:
Grúzia:
– Mcheta város történelmi emlékei
Örményország:
– Ecsmiadzin: Katedrális és templomai
– Geghard monostora és az Azát-folyó felső szakasza
– Sanahin kolostor
– Hagpat kolostor
Azerbajdzsán:
– Baku óvárosa
– Gobusztáni sziklarajzok

A változtatás jogát fenntartjuk!

 

♦ JELENTKEZEM AZ ÚTRA ♦